pro21

"Zachraň se kdo můžeš!"

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Buffet - od aktivních k trpělivým

Možná jste zaznamenali, že akciové trhy v posledních měsících klesají. Média s nadšením publikují zprávy typu “Zachraň se, kdo můžeš. Bývalý šéf Fed varuje před kolapsem na burze!”. Jestliže Vás dění na akciových trzích zneklidňuje, máme pro Vás několik rad.

Ti z Vás, kteří máte peníze zainvestované v dobře diverzifikovaném portfoliu kvalitních fondů a ETF, zvažte tyto rady:

1) Uvědomte si, že akcie jsou podíly ve firmách, ne cáry cenných papírů, které se obchodují někde na burze. Pokud vlastníte akcie, spoluvlastníte firmy. Pokud vlastníte podílové nebo ETF fondy, spoluvlastníte většinou portfolio největších firem světa. Jestliže tedy investujete na své dlouhodobé cíle za 5, 10 nebo 20 a více let, mělo by Vás zajímat, jaká bude skutečná hodnota těchto firem za 5,10 nebo 20 let. Skutečná hodnota firmy je často jiná než tržní cena firmy (akcie) na burze. Tržní cena se od té skutečné v čase odklání (kolísá) a toto kolísání je způsobeno podobnými negativními, nebo pozitivními zprávami, kterými je uveden tento článek. Tím, že skutečná hodnota firmy dlouhodobě roste (rostou zisky) táhne sebou i tržní hodnotu. Vždy si vzpomenu jak reagoval Warren Buffett když v roce 2006 koupil za 4 miliardy společnost Iscar v Izraeli, a za pár dní na Izrael zaútočil Hizballáh a jeho rakety dopadaly na parkoviště Buffettovy nové firmy. Buffett tenkrát jen mávl rukou a povídá: "mě nezajímá příští čtvrtletí - zajímá mě příštích dvacet let".

2) Zdá se, že jsme na vrcholu hospodářského cyklu, nebo se k němu blížíme. To však není důvod prodat firmu. Období, kdy tržní ceny akcií padají, jsou pro investora nevyhnutelné. Přesto by se každý investor těmto obdobím rád vyhnul. A i teď se může zdát, že by bylo lepší akcie prodat a počkat v bezpečí. Jenže taková strategie se pro většinu investorů v historii ukázala jako neúspěšná. Jednak nevíte, zda trhy budou skutečně dál padat, nebo se zítra zastaví a budou růst. Druhak pro Vás bude extrémně obtížné, ne-li nemožné, načasovat správný moment návratu. Takový “proaktivní” investor buď sklouzne do spirály spekulování, nebo se na trh vrátí až v okamžiku, kdy je vše zase v klidu. Jenže to jsou ceny akcií zpravidla mnohem vyšší, než za kolik je prodával. V nejhorším případě se na trh nevrátí nikdy, a jeho peníze postupně spořádá neviditelná inflace (pokud je neutratí).

3) Pro dlouhodobý úspěch v investování je základem mít plán a držet se ho. S vaším poradcem jste si jistě nastavili dlouhodobé finanční cíle a nastavili investiční plán, jak jich dosáhnout. A akcie jsou základním hnacím motorem, bez kterých se téměř žádný investiční plán neobejde. Vědí to tisíce zkušených investičních správců, včetně těch, kteří desítky let zodpovědně spravují majetek Nobelovy nadace, Anglikánské církve nebo Norského ropného fondu. Pamatujte, že období horších než očekávaných výnosů jsou součástí plánu. Možná nakonec budete muset více nebo déle spořit, nebo přehodnotit své cíle. Rozhodně byste ale neměli plán přerušovat nebo vzdávat, ale trpělivě na něm s Vaším poradcem pracovat.

4) Je důležité mít realistická očekávání a být připraven na své emoce. To, že přijde recese nebo krize se za Vašeho života prostě stane (a zřejmě vícekrát), jen se neví kdy. V okamžiku, kdy se tak skutečně stane, musíte být připraveni zvládnout své emoce. Každý velký světový investor Vám potvrdí, že uvědomit si svůj strach a nenechat ho ovládnout Vaše rozhodnutí bylo klíčem k jeho úspěchu. Vždy, když budete mít nutkání, že musíte něco udělat, se sami sebe zeptejte - je mé rozhodnutí inspirováno strachem? Jak to cítím uvnitř těla, když na své rozhodnutí myslím? Cítím klid a rovnováhu, nebo jsem stažený a mám sevřený žaludek? Lidé snadno udělají unáhlené rozhodnutí, protože se chtějí rychle zbavit emočního napětí. Naštěstí máte svého finančního poradce, který Vás umí vyslechnout, pochopit a pomoci Vám udělat rozhodnutí, které pro Vás bude dlouhodobě správné.

5) Buďte připraveni využít příležitosti. Rok 2018 byl vyjímečným rokem, ve kterém zaznamenala pokles cen většina investičních tříd . Dá se říci, že klesala cena akcií i dluhopisů, klesaly ceny komodit i nemovitostí, a klesly i ceny zlata. Poklesy cen je třeba vnímat jako příležitosti, které nabízejí vhodný moment vložit do investic nové peníze, které máte v hotovosti a mohou dlouhodobě pracovat. Například akcie společností z rozvojových zemí (tzv. emerging markets akcie) se nyní prodávají za ceny, za které se prodávaly před 5 lety. Akcie z indexu MSCI Emerging Markets se aktuálně prodávají za ceny, které vykazují průměrný poměr P/E 10 (poměr ceny akcie k ročnímu očekávanému zisku firmy). A to je významně levněji, než je dlouhodobý průměr. Pokud máte volné prostředky, je určitě vhodná doba kontaktovat vašeho finančního poradce, který vám pomůže zařadit nové příležitosti do Vašeho portfolia.

Ti z Vás, kteří máte volné peníze a zvažujete začít investovat, si zřejmě kladete otázku, zda-li je teď vhodná chvíle. Zda není lepší počkat “až po krizi”. Při svém rozhodování zvažte následující:

1) Peníze, které odkládáte, zřejmě odkládáte pro to, aby Vám v budoucnu sloužily. Někomu z Vás dávají úspory pocit jistoty a bezpečí, někdo spoříte na konkrétní cíl, a někdo jen pro to, že to dělají všichni a Vy nechcete něco zanedbat. Bez ohledu na to, proč spoříte, máte všichni společného nepřítele. A tím je inflace. Ta velmi pomalu, nenápadně, ale jistě ukrajuje hodnotu vašich úspor, které nepracují. Proto je zásadní mít jasno ve svých finančních cílech. Finanční poradce Vám pomůže utříbit si Vaše priority, nastavit finanční cíle a zvolit vhodnou investiční strategii pro každý z nich.

2) Čas je důležitější než správné načasování. Existuje mnoho studií, které dokazují, že snažit se najít správný okamžik pro vstup na trh je neřešitelný úkol. Akcie buď klesají a všichni se bojí že stále budou, nebo akcie rostou a investorům se zdají moc drahé. Z pohledu vašich dlouhodobých cílů je ale důležitější čas, který svým investicím dáte. Čím déle budou vaše investice pracovat, tím větší je pravděpodobnost, že svých cílů dosáhnete.

3) Přesto, že trhy mohou dál pokračovat v poklesech, jsou už nyní akcie i další aktiva na cenách, které jsou pro dlouhodobé investory příležitostí. Zmiňoval jsem akcie firem z rozvojových zemí, ale i firmy z Evropy se dnes obchodují “se slevou”. Evropské akcie vykazují poměr P/E 13,25, což je také pod svým dlouhodobým průměrem. A ani americké akcie díky posledním poklesům nejsou drahé. Morningstar ukazatel tržní cena/ férová hodnota ukazuje, že tržní ceny akcií velkých amerických společností jsou o 13% levnější než je jejich odhadovaná férová hodnota.

Graf vývoje ukazatele tržní cena/férová hodnota v posledním roce. Zdroj Morningstar

 

4) Pokud máte i tak pochybnosti a nechcete riskovat, že začnete investovat v nevhodný okamžik, pak zvažte svou investici rozfázovat. Váš finanční poradce Vám pomůže nastavit plán, jak Vaše peníze zaměstnávat postupně. Pokud svou investici rozložíte například na 4 díly a jednotlivé díly zainvestujete s půlročními odstupy, pak snížíte riziko špatného načasování a zároveň neztratíte příliš času, který je tak důležitý. Jasně stanovený časový plán navíc udrží Vaší disciplínu a Váš poradce Vám pomůže plán dodržet.