zář23

Riziko Neinvestování

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Templeton-4 nejnebezpečnější slova 2Myslíte si, že akcie jsou příliš vysoko a úrokové sazby příliš nízko? Nebo jste nervózní z vysoké kolísavosti trhu nebo z výsledků listopadových voleb v USA? Možná vám přijde, že investovat teď je příliš riskantní, ale krátkodobé riziko investování je zpravidla jednoduché přeceňovat. Zkuste zvážit riziko, které podstupujete tím, že neinvestujete – že nedosáhnete svých dlouhodobých cílů.

Jak zkalená je vaše křišťálová koule?

Bylo by jednoduché investovat, kdybychom věděli, co budoucnost přinese. Ale většina předpovědí se mýlí, a zpravidla se zaměřují spíše na to, co se může pokazit než na to, co může jít dobře. Vzpomeňme si na Sira Johna Templetona a jeho upozornění na 4 nejnebezpečnější slova v investování: „Tentokrát je všechno jinak“. Pojďme se blíže podívat na několik aktuálních otázek, které vás mohou odrazovat od investování:

  • Jsou akcie příliš vysoko? Index S&P 500 i MSCI World se pohybují blízko historických maxim z května 2015. Ale americká ekonomika také produkuje více než kdy předtím, měřeno hrubým domácím produktem (HDP), a podobně je tomu i v ostatních vyspělých ekonomikách. Korporátní výnosy byly v druhém čtvrtletí lepší, než se očekávalo. Věříme, že akcie mohou dál růst, podpořeny růstem ekonomik a zisků firem.
  • Zažijeme další korekci? Ano, ale nikdo neví, kdy příští 10% propad akciových trhů nastane. Korekce a další propady jsou téměř vždy neočekávané. Klíčové je soustředit se na dlouhodobé cíle. Graf níže ukazuje růst hodnoty investic v posledních téměř 50 letech navzdory všem propadům, které po cestě musely překonat.
  • Jsou úrokové sazby příliš nízké? Jsou příliš nízké, aby generovaly adekvátní výnos, který většina investorů potřebuje. Ale možná nejsou příliš nízké na aktuální ekonomické podmínky. Úrokové sazby zůstávají na nízkých hodnotách mnohem déle, než většina investorů očekávala. Je to kvůli mírnému ekonomickému růstu a nízké inflaci. Pokud takové podmínky budou pokračovat, je pravděpodobné, že ještě chvíli nízké zůstanou.

Ničí křišťálová koule nemůže předvídat budoucnost, takže budete možná muset zaujmout jiný přístup: Připravit se na různé možné výsledky tím, že zaujmete dlouhodobý pohled na své finance a budete se držet prověřených investičních zásad, jako je držet dobře diverzifikované portfolio kvalitních investic, nesnažit se načasovat trh a nepanikařit. Potom nebudete závislí na správnosti předpovědí a můžete směle směřovat k vašim finančním cílům.

Morningstar long term returns

Zdroj: Morningstar analyst research center: Americké akcie jsou zastoupeny indexem Ibbotson® Large Company Stock Index. Mezinárodní akcie jsou zastoupeny indexem Morgan Stanley Capital International Europe, Australasia, and Far East (EAFE®) Index. Mezinárodní dluhopisy jsou zastoupeny International Monetary Fund (IMF) International Financial Statistics (stejně vážené portfolio dlouhodobých státních dluhopisů a ekvivalentů hotovosti) od ledna 1970 do prosince 1978, poté indexem Citigroup Non-U.S. 5+ Year Government Bond index od ledna 1979–prosince 1984, poté indexem Citigroup Non-U.S. 5+ Year World Government Bond Index. Americké státní dluhopisy jsou zastoupeny 20-year U.S. government bond a inflace (USA) indexem Consumer Price Index. Historická výkonnost nezaručuje výsledky v budoucnu. Index nelze koupit jako přímou investici. Výkonnost neobsahuje žádné náklady, poplatky, vstupní provize, které by snížily výnosnost. Výnosy zahrnují reinvestici dividend. Výnosnost je v dolarech a nezohledňuje měnové riziko, které český investor podstupuje.

Akcie překonávaly dluhopisy a hotovost

Investování v minulosti přinášelo atraktivní výnosy. A i když minulá výkonnost nezaručuje výsledky v budoucnu, akcie překonávaly dluhopisy i hotovost i inflaci. Akcie však také vykazují vyšší kolísavost než jiné investice. A i když kolísavost je asi nejvýznamnějším rizikem investování, není jediným. Pokud budete pracovat se svým poradcem na sestavení portfolia, vezmete v úvahu vedle akcií a dluhopisů i další typy investic, jako jsou nemovitosti, zlato nebo komodity. Zvážíte jejich kolísavost, jejich výnosový potenciál a zkombinujete jednotlivé kategorie tak, aby výsledný mix odpovídal vašemu osobnímu investičnímu profilu.

Co je pro vás důležité?

Chcete zřejmě, aby vaše peníze dlouhodobě rostly, aby vám jednou, až budete potřebovat, poskytly potřebný příjem. Proto je důležité přeměnit vaše sny do cílů, které jsou konkrétní a měřitelné, abyste měli jasno, kam svým investováním směřujete. Jestliže je vaším cílem přestat v 60 letech pracovat a mít zajištěný doživotní příjem 30 000 Kč měsíčně, máte mnohem lepší šanci být při investování úspěšný, než když jen investujete naspořené peníze bez konkrétního cíle.