čen20

Fondy Evolution od Ertrag und Sicherheit - výnosy, které svět neviděl!

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

 

ubrousku prostři se2

Občas se na mě obrací poradci na můj názor na ten a ten fond, který nabízí konkurence.Protože si myslím, že by poradci měli konkurovat především sebou a ne produkty, tak těmto dotazům nevěnuji příliš pozornosti. Nicméně v poslední době se najednou sešlo příliš dotazů na fondy Evolution, které na českém trhu nabízí multilevlová společnost Ertrag und Sicherheit, které mě přiměly ke krátké analýze těchto fondů. Nestačil jsem se divit!

Začnu několika objektivními informacemi. Fond spravuje lichtenštejnská společnost CAIAC Fund Management AG - prakticky neznámá společnost bez prověřené historie. Evolution se nabízí ve 2 variantách: Classic a Dynamik. Oba jsou to fondy fondů a nakupují tedy podílové listy dalších fondů jako Aberdeen, Amundi, Pioneer a podobně. Tedy nic neobvyklého stejně jako strategie fondu. Classic fond má zhruba 15 - 20% dluhopisů, zbytek akcie a alternativní investice. Dynamic je až na drobné zastoupení alternativních investic čistě akciový, s hlavním zaměřením na rozvojové trhy.

A teď to přijde…náklady fondu! Fond účtuje standardní vstupní poplatek 5%, nicméně ve statutu fondu uvádí i 5% výstupní poplatek. Nevím jestli Ertrag stále klientům účtuje navíc vlastní poplatek za zprostředkování ve výši 16-ti násobné měsíční úložky (počítám, že ano), každopádně výstupní poplatek mě trochu znejistil. Pak jsem ale začal hledat nejdůležitější ukazatel – celkovou roční nákladovost fondu, nebo-li TER. V Klíčových informacích pro investory je uváděno roční TER 3,75%, a k tomu si fond účtuje výkonnostní odměnu ve výši 20% z výnosu fondu. Pokud bychom tedy počítali s průměrným zhodnocením akcií 10%, pak by další náklady investora byly zhruba 2% ročně. Celková pravidelná roční nákladovost tedy 5,75% …. Uuuf!

Nicméně ještě nekončíme. Potože jsem chtěl vidět skutečnou nákladovost fondu za minulý rok, kterou lze zjistit z povinně zveřejňované výroční zprávy, stáhl jsem si jí na oficiálních stránkách fondu http://www.lafv.li/DE/Funds/FundList/FundDetails?ID=30673#tab4. Skutečná celková roční nákladovost fondu EVOLUTION Classic fund CZK k 30. 9. 2014 je zde uvedena ve výši 9,56%!

Níže je údaj z poslední uveřejněné výroční zprávy fondu:

image

Není divu, že podobně zaměřený fond Conseq Active Dynamicky v roce 2014 vykázal zisk 8,23% zatímco Evolution Classic CZK jen 0,66%. Tak tolik k objektivním informacím.

Dovolím si i subjektivní názor: Ertrag si nechal udělat jako správný multilevl "exkluzivní" produkt s nechutnou nákladovostí pro klienta. Určitě si k tomu vymyslel neodolatelný prodejní příběh a vyplachuje s ním lidem mozky. Já si teď musím odskočit vypláchnout ústa, protože se mi zvednul žaludek. 

Jestli někdo chcete jednoduchou radu, jak se vyhnout podobným omylům při výběru fondu, stačí si u každého fondu vždy najít KIID, nebo-li klíčové informace pro investory. Tam by měly fondy podle zákona zveřejňovat pravdu. Vždy zkontrolujte sekci náklady. Pokud běžné roční náklady přesahují 3% ročně, pak nemusíte číst sekci cíle a politika fondu, protože základním cílem je vytáhnout z lidí peníze.