srp10

Bouřlivé trhy

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

zachovejte klid, nepanikařte a hledejte příležitosti

Akciové trhy po celém světě procházejí obdobím zvýšené kolísavosti, která je způsobena souběhem několika událostí. Obavy týkající se zadlužení některých evropských zemí, snížení ratingu dluhopisů USA agenturou Standard and Poor‘s, a pomalejší než očekávané oživování vyspělých ekonomik – to vše přispělo k výraznému propadu trhů během posledních 2 týdnů. Jako většina lidí se můžete cítit těmito informacemi zmatení a zřejmě si děláte starosti o Vaše investice. Zmiňované události posledních dní by jistě neměly být ignorovány, rozhodně ale nejsou důvodem k opuštění vašeho dlouhodobého investičního plánu.

Výprodeje znamenají slevy

Hlavní světové akciové indexy propadly během posledních dvou týdnů o více než 12%. Titulky v novinách a negativní zprávy z médií ve vás mohou snadno vyvolat pocit, že se svět po krátkém zotavení řítí do další recese. Ačkoliv příchod recese nelze nikdy vyloučit, s velkou pravděpodobností lze předpokládat, že se jedná o krátkodobé kolísání, které je přirozenou součástí akciových trhů.

V průměru dochází k více než desetiprocentnímu poklesu jednou ročně. Podobné propady jsou pro většinu investorů znepokojující, úspěšní dlouhodobí investoři je však vidí jako příležitost přidat ke svému portfoliu kvalitní investice za nízké ceny. Loni například způsobily negativní zprávy o předlužení některých evropských zemí pokles akciových trhů o 18%, trhy se však záhy zotavily a skončily v roce 2010 s patnáctiprocentním ziskem.

Investujete do podniků, ne do vlád

Jako investor se musíte soustředit na to, co je důležité. Kupujete-li podnikové dluhopisy nebo akcie, nebo investujete do fondů, které mají tyto investice v portfoliu, mělo by Vás zajímat, jak budou prosperovat vaše podniky a jak moc se jich zmiňované problémy s vládními dluhy dotknou. Zde je několik údajů, které jsou ve stínu zmiňovaných negativních zpráv přehlíženy a stojí za zvážení:

  • Podniky z indexu S&P500 vykázaly v druhém čtvrtletí letošního roku desetiprocentní růst zisků oproti loňsku. To je sedmý po sobě jdoucí kvartál, kdy podniky vykázaly dvojciferný růst zisků. Ceny akcií přitom zůstávají pozadu, a akcie indexu S&P 500 se prodávají za desetinásobek očekávaných provozních zisků, přičemž dlouhodobý průměr je patnáctinásobek.
  • Slabé ekonomické výsledky a vývoj poptávky a nabídky stlačily ceny ropy, což má dobrý vliv na podporu spotřeby a oživení ekonomiky v tomto roce,
  • Pomalé oživení ekonomik s největší pravděpodobností zabrání centrálním bankám zvyšovat krátkodobé úrokové sazby, a podniky tak budou mít nadále k dispozici levné peníze.

Disciplína, disciplína, disciplína

Někteří investoři věří, že by měli prodat své investice, jakmile se objeví znepokojující titulky v novinách. Takové kroky vyjdou investora zpravidla draho a často pak sklouzne k tomu, že nakupuje a prodává investice podle svých emocí. Kupovat investice, když máme pocit, že vše bude dobré a prodávat, jakmile dostaneme strach, že se vše pokazí, je nejhorší strategie, kterou může investor zvolit. Namísto toho byste měli disciplinovaně dodržovat stanovenou investiční strategii, která odpovídá vašim dlouhodobým cílům. Proto nedoporučujeme dělat zásadní změny ve vašem investičním portfoliu, pokud:

1) Vaše portfolio obsahuje mix akcií, dluhopisů a hotovosti v poměrech, které odpovídají vaší aktuální situaci a vašim dlouhodobým plánům.
2) Vlastníte kvalitní investice nebo vaše peníze spravují zkušení správci podílových fondů. 
3) Máte pečlivě diversifikované portfolio a vaše investice jsou rozloženy do společností z různých zemí, z různých odvětví a vedeny v různých měnách, přičemž česká koruna by měla mít ve Vašem portfoliu největší podíl. 

Dejte na zkušenosti

Víme, že dodržování těchto jednoduchých zásad se vždy dlouhodobým investorům vyplatilo. Vidíme, jak důležitou roli mají finanční poradci v dobách, jako je tato a povzbuzují investory, aby trpělivě setrvali na cestě za svými dlouhodobými cíli. Zároveň věříme domácím i světovým správcům podílových fondů, kteří mají jedny z nejzkušenějších týmů investičních profesionálů. Věřte, že bedlivě sledují a vyhodnocují vše, co může mít vliv na dlouhodobé výsledky investic jejich klientů. Někteří z nich to úspěšně zvládají již více než 50 let.