kvě29

Bohatý poradce, chudý poradce

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O podnikání

Představte si rok 2020 a článek ve Forbesu o vaší společnosti. Ne o té, pro kterou pracujete, ale o vaší vlastní. Nebojte se pustit uzdu svým snům. O nic nejde. Jen se zasněte. Co se o ní píše? Čím upoutala redaktory časopisu pro úspěšné, že s vámi udělali reportáž?

Začít s myšlenkou nakonec je jeden ze sedmi prověřených návyků od Stephena R. Coveyho. V odborných knihách o managementu bychom se dočetli o strategickém plánování. Znát svůj cíl je jeden z nejdůležitějších předpokladů nejen pro úspěch firem, ale i pro osobní úspěch. Pro mnoho lidí je však těžce uchopitelný. Abychom poznali své skutečné cíle, které jsou v souladu s naším já, musíme nejdříve dobře poznat sami sebe – svou osobnost. Znát své silné stránky, co nás baví, co nás motivuje, kteří klienti nám dávají energii a kteří ji berou, co je pro nás v životě skutečně důležité. Čím více budou cíle v souladu s naší osobností, tím větší bude pravděpodobnost, že jich dosáhneme.

Peníze - dobrý sluha, ale špatný pán

Peníze jsou energie. Ať je vaše osobnost jákákoliv – podnikáte, a peníze musí být důležitou součástí vašeho plánu. Ale nikdy ne jeho cílem. Peníze jsou dobrý sluha, ale špatný plán. Pokud se vaše vize bude upírat pouze k penězům, stanete se jejich obětí. Bohatství poradce spočívá v jeho životní rovnováze, ne v množství peněz, které vydělá. Někteří poradci si peníze dají jako svůj hlavní cíl. Veškerou svou energii pak věnují vydělávání peněz. Začnou se honit za provizemi a body, šplhat po kariéře určované pouze a jenom výší provizí. Spletou si pojmy s dojmy, a aby si vytvořili iluzi bohatství, kupují na dluh drahá auta a pronajímají si předražené kanceláře. Místo aby budovali aktiva, jak radí Bohatý táta, tak vytvářejí pasiva a ve skutečnosti prohlubují svou chudobu. Jejich život není v rovnováze, a i když se někteří stanou „bohatí“, jsou vlastně chudí. Bohatý poradce buduje aktiva – svou vlastní firmu - postupně a v rovnováze s cíli, které jsou v souladu s jeho skutečným já.

Druhým extrémem jsou poradci, kteří nemají žádné cíle a žádné plány. Žijí z měsíce na měsíc a nikam nesměřují. Z cílů a plánů jim nabíhá husí kůže a jsou přesvědčeni, že nefungují. Pomáhají komukoliv s čímkoliv, jen aby měli pocit, že pracují. Vzdali své cíle a rezignovali na své plány. Vesmír funguje dokonale a pokud nemáte jasné záměry, a možná si dokonce libujete ve své chudobě, budete do svého života přitahovat události a lidi, kteří vám váš názor a pohled na svět budou potvrzovat. Bohatý poradce má cíle a vize. Čím jasnější má představu o své budoucnosti a o své vysněné firmě, tím dokonaleji vesmír realizuje jeho záměry. Poslouchejte své vnitřní já, poznávejte sami sebe, uvědomujte si, co jsou vaše skutečné cíle. A nebojte se je mít.

Existuje ještě jeden typ poradců. Sám jsem mezi ně patřil. Mají cíle, mají vize, poctivě pracují, ale cíle se ne a ne dostavit. Někde v jejich hlavách mají blok. A často tento blok způsobují peníze. Neumí si jednoduše o peníze říkat. Mají například pocit, že když nechají klienta předplatit vstupní poplatek u pravidelných investic, tak ho vlastně poškozují. Problém je v jejich hlavách, a jak smýšlí o sobě samých. Neumí-li si poradce cenit sebe a své práce, neumí si za svou práci říci o peníze jiným. Proto je pro něj snadnější používat produkty, kde jsou provize skryté a klient se o odměně poradce nedozví. Nepracují však v souladu se svým skutečným přesvědčením. Představte si kolik času a energie byste mohli věnovat práci s investicemi, jen kdybyste si za svou práci uměli říci o peníze. Kolika klientům byste mohli pomoci k bohatství, kdybyste si neblokovali to svoje. Odblokujte se, využijte pomoc kineziologa, psychologa nebo osobního kouče. Začněte si vážit sebe, své skvělé práce a pusťte do svého života energii peněz. Získejte rovnováhu. Získejte ze sebe radost a dávejte jí vašim klientům. Osvoboďte se, a začněte budovat svou finanční svobodu tím, že jí budete dávat ostatním.

1) Stanovte váš cílový bod

Pojďte tedy chvíli snít. Udělejte si na to teď čas, je to důležité. Přeneste se do roku 2020. Dostali jste email od redaktora z Forbesu. Zkuste mu odpovědět na níže uvedené otázky, sedněte k počítači a pište:

  1. Kdo jsou převážně klienti vaší firmy?
  2. Jak spolupráce s vámi změnila jejich život?
  3. Kolik vás ve firmě je a jak spolu vycházíte?
  4. Jak vypadá váš pracovní den a jak trávíte volný čas?
  5. Kolik vaše firma vydělává a kolik vyděláváte vy?
  6. Na co jste ve firmě nejvíce pyšný?
  7. Jak vypadají prostory vaší firmy?

Které odpovědi vám přinášeli nejlepší pocit? Na které otázky jste dlouho hledali odpověď? Ujasněte si, co je pro vás důležité. Ujasněte si své skutečné cíle.

2) Určete výchozí bod

Investujte čas, abyste zjistili svůj výchozí bod. Zamyslete se nad vaší prací. Co pro klienty dnes děláte a jak se díky vám mění jejich životy? Je to To, o čem chcete psát v roce 2020? Podívejte se do svých provizních výpisů, do svých klientských kmenů a zjistěte, jak vypadá vaše situace dnes. Kolik vyděláváte a na čem? Kteří klienti jsou pro vás dlouhodobým přínosem a kteří spíše berou energii? Buďte k sobě brutálně upřímní. Sepište své silné a slabé stránky. Sepište činnosti, které vás baví a v kterých jste dobří a na ty se soustřeďte. Lidé, kteří jsou nejlepší ve svých oborech, našli ve své práci většinou zábavu. Možná dnes děláte věci, které vás nebaví, nebo které dokonce nesnášíte. V první řadě je důležité si to uvědomit. Uvědomit si co vás skutečně baví a naplňuje. Jakou činnost z toho, co děláte dnes, byste dělali zadarmo? Nemyslete na to, že byste si tím teď asi nedokázali vydělat, řešení se časem ukáže. Důležité je vědět jasně, co chceme. S tím, jak toho dosáhneme, nám pomůže vesmír.

3) Sestavte plán

Pokud máte alespoň trochu jasno o vašem cílovém stavu, zkuste vaše sny přeložit do řeči čísel. Stáhněte si jednoduchou kalkulačku Můj obchodní plán.xls z metodiky na stránkách www.vhi.cz a zkuste si pohrát se svým plánem. Jaké má váš průměrný klient cíle a kolik jednorázově a pravidelně investuje? Kolik takových klientů měsíčně získáte a kolik jich nakonec chcete obsluhovat? Jak při tom bude vypadat váš příjem v prvním, druhém a následujících letech? Odpovídá vašim potřebám? Soustřeďte se zejména na pasivní příjem z management fee fondů a programů obhospodařování. Ten zásadně ovlivní hodnotu vaší firmy. Pohrajte si s čísly tak, abyste získali rovnováhu. Abyste vnímali cíle jako reálné a dosažitelné, ale zároveň vás dostatečně motivovaly.

4) Vykročte

Každá věc, co se kdy komu povedla, začala myšlenkou. Vaše myšlenky utváří skutečnost, a snění může být nejdůležitější činnost, kterou pro svou firmu děláte. Nicméně vše musí být v rovnováze. Snít nestačí a vy musíte jednat. Nechte za sebe promluvit činy! Nechte se vést vaší intuicí, a dejte svými činy světu na vědomí, že své cíle myslíte vážně. Máte klientelu, která vám nevyhovuje? Začněte oslovovat jinou. Začněte se ptát na lepší doporučení. Začněte dělat změny a nebojte se chyb. Vesmír je dokonalý a chyby v něm neexistují. Existují jen lekce. Zdvojnásobte počet svých lekcí a zdvojnásobíte své bohatství v pravém slova smyslu. Jednejte a dejte věci do pohybu. Vaše bohatství máte ve svých rukách.