led13

Vyhněte se emocionálním investičním rozhodnutím

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

strach z investování

Pokud jste zaznamenali „zprávy z trhů“ v posledním týdnů, zřejmě jste se nevyhnuli myšlenkám na Vaše investice. Čínské akcie jsou od začátku roku 9% v poklesu a světové akcie 5%. Většině investorů se v takovou chvíli začnou honit hlavou obavy o své peníze a často jim jejich mysl ovládaná strachem začne nabízet všemožné negativní scénáře. V tom všem je podporují média, která svými titulky v lidech strach přiživují.

Jak říká nejúspěšnější investor všech dob Warren Buffet: „největším rizikem pro investory nejsou jejich investice, ale jejich emoce.“ Jednání a rozhodování na základě strachu není dobrou volbou v žádné oblasti našeho života a v investování to platí dvojnásob. Pokud se vás tedy zmocnil pocit nejistoty, a vy máte nutkání něco udělat, abyste se vyhnuli dalšímu riziku, pak mám pro vás jednoduché cvičení, které jsem se naučil od slavného duchovního učitel Deepaka Chopry, a které zaručeně pomůže.

Stejně tak, jako není dobré se pod vlivem strachu rozhodovat, není ani dobré strach potlačovat. Emoce vycházejí ze slova emotion: Slovo „motion“ znamená anglicky pohyb. Váš strach tedy musí ven, protože ne-emoce znamenají nemoce. Nejjednodušší způsob, jak strach uvolnit, je přenést ho na svou vědomou úroveň. Zavřete tedy na chvíli oči, hluboce dýchejte, uvolněte se a jen strach v sobě pozorujte. Podívejte se, kde v těle je. Jestli je v žaludku, v ramenou nebo v hlavě? Cítíte ho jako tíseň, napětí, bolest? Tím, že ho budete jen pozorovat, nebudete ho hodnotit a jen ho přijmete, začne pocit slábnout, až úplně odejde. A zbyde jen přirozený pocit bezpečí.

Pokud se dostanete zpět k sobě do svého středu, pak můžete dělat rozhodnutí. Pokud patříte k těm, kterým pomůže se se svými emocemi někomu svěřit, pak si najděte důvěryhodného poradce, se kterým můžete své obavy otevřeně diskutovat, aniž by vás za to hodnotil a který vám pomůže udržet vaší pozornost na vašich dlouhodobých cílech a dodržování níže uvedených prověřených zásad úspěšného investování.

1)Myslete dlouhodobě

Jedinou dlouhodobě úspěšnou a prověřenou metodou investování je metoda „kup a drž“. Nechte tedy vaše peníze zainvestované. Všichni jsme viděli titulky: ekonomika zpomalila své zotavování, státy hospodaří s deficitem, trhy kolísají. Investoři ovlivněni tím, co považují za špatné zprávy, se mohou snažit „časovat trh“ nebo prodat své investice kvůli tomu, co slyšeli v médiích. Tedy schovat se v přístavu a počkat, až se vyčasí. Ale ve skutečnosti je téměř nemožné správně předvídat kdy z trhu odejít a ještě obtížnější je pak rozhodnout se, kdy se vrátit zpět, což často vede k promeškání nejsilnějších růstových dnů.

Propady a expanze2

Zdroj: Morningstar. Minulá výkonnost není zárokou budoucích výsledků. Hodnota investice může v čase kolísat a klesnout i pod svou výchozí úroveň

Někteří naopak drží příliš hotovosti, protože se snaží vyhnout riziku investování úplně. Ale neinvestování naopak zvýší vaše riziko, protože vaše peníze nebudou dostatečně růst, abyste dostáli vašim cílům nebo pokryli růst inflace. Udržte tedy svou pozornost a na Vašich dlouhodobých cílech a nevšímejte si stále se měnících titulků v médiích.

 

2) Rozkládejte riziko

Mít široce rozložené portfolio kvalitních investic je důležitější, než snažit se najít příští „horkou“ investici.

proč diversifikovat

Zdroj: Morningstar. Minulá výkonnost není zárokou budoucích výsledků. Hodnota investice může v čase kolísat a klesnout i pod svou výchozí úroveň.

Pokud máte dobře sestavené portfolio z různých druhů kvalitních investičních kategorií a spolehlivých nástrojů, pak není úspěch závislý na jedné společnosti nebo jednom typu investic. Zatímco ani důkladné rozložení nemůže garantovat zisk nebo ochránit proti propadům, může pomoci zmírnit skoky a pády trhů, a poskytnout potenciál pro lepší dlouhodobou investiční zkušenost.

 

3) Mějte realistická očekávání

Každý bychom chtěli hladký průběh naší investice. Je důležité si ale uvědomit, že ačkoliv jsou poklesy trhů nepříjemné, jsou naprosto přirozené. A vaše očekávání vzhledem k budoucímu chování vašich investic by tento fakt měla respektovat. Podíváme-li se na akciové trhy a jejich historii od roku 1900 do roku 2014, uvidíme, že ke korekci (poklesu většímu než 10%) došlo 123 krát, tedy zhruba jednou za rok a pokles převyšující 20% hodnoty nastává v průměru každých 3,5 roku.

poklesy DJ 1900-2014

Zdroj: Morningstar. Minulá výkonnost není zárokou budoucích výsledků. Hodnota investice může v čase kolísat a klesnout i pod svou výchozí úroveň

Pokud tedy investujete na své dlouhodobé cíle, musíte přijmout fakt, že tyto výkyvy budou součástí vaší zkušenosti a že se jim nelze vyhnout.

Jak můžeme pomoci?

Pokud začnete cítit, že se vás začínají zmocňovat nepříjemné pocity ohledně vašich investic, udělejte si čas a sedněte si se svým investičním poradcem, abyste znovu posoudili vaše cíle, než uděláte něco, co by mohlo být emocionální investiční rozhodnutí. Vaše portfolio a vaše budoucí já vám poděkují.