bře10

Postřehy z vídeňského Fondskongresu

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

fondskongres

Minulý týden jsem se účastnil rakouského kongresu pro profesionální finanční poradce zaměřeného na investiční poradenství a zprostředkování. Vystavovalo a přednášelo zde přes 60 institucí převážně z řad světových investičních manažerů. Nechyběly zde jména jako, Charles Schwab, Legg Mason, T. Row Price, Fidelity, Franklint Templeton, JP Morgan a další velká jména investičního světa. Krom hromady tužek a reklamních předmětů jsem si odvezl pár postřehů, o které bych se s Vámi rád touto cestou podělil.

Převažování akciové složky v řízených portfoliích

Nejdříve trocha investiční teorie pro vysvětlení. Většina smíšených fondů, které se snaží klientovi nabídnout komplexní řešení jeho potřeb, investují do více základních investičních kategorií, zpravidla Akcie, dluhopisy a hotovost, případně ještě alternativní investice. Každý takový fond má určeno své strategické základní rozložení (aset alokaci) a taktické základní rozložení. Strategické základní rozložení může znamenat, že fond dlouhodobě drží v průměru 50% v akciích a 50% v dluhopisech a to je jeho dlouhodobá strategie. Taktické základní rozložení bere v úvahu aktuální tržní podmínky a portfoliomanažer tak může takticky převážit například akciovou složku, protože počítá, že akcie mají výhledově v horizontu příštích měsíců či let oproti běžným tržním podmínkám dobrý výhled. A tak ve stejném fondu může být aktuální zastoupení akcií převáženo například na 60% na úkor dluhopisů. Z pohledu taktické aset alokace se portfoliomanažeři stále shodují na převažování akciové složky portfolia. Což je vidět i z aktuální alokace vyváženého fondu Franklin Templeton Balanced fund na obrázku níže, jehož strategická alokace je 50% akcie a 50% dluhopisy.

vývoj asset alokace

Vedle taktického základního rozložení byla shoda v převažování (vůči benchmarku) energetického sektoru v rámci sektorového rozložení akciových portfolií. Důvod je jasný, nízké ceny komodit znamenaly propady cen akcií energetických společností, a ty jsou teď vnímány jako dobrá investiční příležitost.

Americké akcie jsou stálicí, která netáhne tolik pozornosti

Osobně mě nejvíce zaujala přednáška společnosti Legg Mason o jejich fondu US Aggressive growth fund. Překvapující pro mě byl již nezájem poradců. Zatímco všechny ostatní přednášky byly „natřískány“ na této zely židle prázdnotou. Trochu jsem tomu nerozuměl, ale přisoudil jsem to tomu, že přednáška byla v angličtině. Nicméně hned po Richardu Gillhemovi následovala přednáška Jamese Thoma z Aberdeen Asset Management, která byla také v angličtině a kde bylo opět narváno. Pak mi došlo, že zásadní rozdíl byl v tématech. Thom měl přednášku o jejich Asijském fondu a Asie je pořád pro poradce mnohem více sexy téma než Amerika. A možná je tomu tak i u investorů. Každopádně výše zmiňovaný americký fond od Legg Mason mě zaujal 2 věcmi. Jednak tím, že jeho hlavní portfoliomanažer Richard Freeman řídí fond od jeho založení v roce 1983. Není obvyklé, aby fond řídil přes 30 let stejný portfoliomanažer a Freeman má skvělé výsledky. Prakticky na všech periodách překonává index a na periodě od založení je to dokonce o více než 1,5% ročně. Což byla prakticky ta druhá věc, která mě zaujala. Uvědomil jsem si, že aktivní správa akciového portfolia může mít smysl oproti pasivní, pokud je správce fondu člověk na svém místě, a fond si účtuje rozumné poplatky. Fond má mimochodem kladné hodnocení od spolčenosti Morningstar, jejíž analytici fondu udělili známku Silver (stříbro).

legg mason US agr gr

Jen upozorňuji, že fond nemá v České republice licenci a lze ho tedy koupit jen přes zahraniční platformy a také bych nerad, aby někdo zmínku o tomto fondu bral jako jeho propagaci.

Úroveň investičních platforem v Rakousku

Krom fondů mě také zajímaly investiční platformy, které mají poradci v Rakousku a prakticky i v Německu k dispozici. Vedle našeho partnera Moventum zde vystavovaly další 3 fondové platformy, nicméně žádná z nich nedokáže zdaleka to co Moventum. Od otevírání CZK účtů, přes nabídku ETF fondů až po možnost placeného poradenství se ukázalo Moventum jako správná volba, protože žádná z dalších platforem tyto 3 aspekty neumí.

Pokud byste si chtěli stáhnou prezentace k některým přednáškám, můžete tak učinit zde. U většiny přednášek je ikonka „PDF“ (kliknutím na ní zobrazíte přednášku).