čec10

Mozková reforma

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O podnikání

Je to tu! Po letech propadání se do pasti průběžného důchodového systému, se konečně s největší pravděpodobností dočkáme slibované důchodové reformy. Stát vyřeší problémy s neúnosným zatěžováním státního rozpočtu, finanční poradci budou mít období žní a lidé se konečně dočkají vysokých důchodů… Není to krásný scénář? Realita je však někde jinde. Nedávno jsem přednášel na jedné konferenci a přede mnou vystupoval specialista na důchodovou reformu, bývalý náměstek ministra financí pan Pavlík. Kromě skvělého zážitku ze skutečně poutavého projevu se přítomní lidé utvrdili ve dvou věcech. Nevyjádřil bych je lépe, než Bára Poláková a David Koller ve svém klipu.

Skutečně si myslím, že tam jsme i co se týče důchodů a že tam budeme, dokud si neuvědomíme, že si za to můžeme sami. V roce 1989 jsme si jako národ zvolili svobodu. Svobodu projevu, svobodu cestování, svobodu podnikání. Nikdo nás ale neučil se svobodou žít. Nikdo nám neřekl, že svoboda je jen jedna strana mince, a že její druhou stranou, je odpovědnost.

Začali jsme žít svobodně, ale myšlením dodnes zůstáváme v totalitě. Ačkoliv na jedné stráně neustále nadáváme na politiky a kritizujeme stát, na druhé straně na ně neustále spoléháme a očekáváme, že se o nás přeci musí postarat. A tak tajně spoléháme na důchod od státu, spoříme v produktech, kde jsou státní příspěvky, pro naše úspory vyžadujeme státní garance a naše závislost na státu se jen prohlubuje. Kde je naše odpovědnost?

Důchodová reforma sama o sobě není řešením. Jediným účinným řešením je reforma našeho mozku. Jak jí provést? Tak, Že si uvědomíme svou stoprocentní odpovědnost a přijmeme jí. To je klíčem k tomu, abychom začali vědomě měnit své myšlení. Každý z nás má možnost vybudovat si vlastní finanční svobodu. Stát se nezávislým na státu, na zaměstnavateli nebo na příbuzných. Máme to každý plně ve svých rukou.