kvě18

Morningstar Investiční konference v Londýně

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // Ostatní

VHI Morningstar konference

10. a 11. května se konala v Londýně asi nejlepší vzdělávací akce pro nezávislé investiční poradce v Evropě. 2 dny nabité přednáškami od světových špiček v oboru investic. Vždycky jsem snil o tom, že bych se na tuhle akci chtěl podíval a letos se to stalo skutečností. Spolu s 3 Honzama, Tomášem a Richardem jsme vyrazili na již 10. investiční konferenci pořádanou společností Morningstar.

Na rozdíl od investičního kongresu v Mannheimu, kde jsme byly před 2 měsíci, se v Londýně objevili jen řečníci, které sami důkladně vybrali a pozvali investiční specialisté z Morningstar. Celý program si můžete prohlédnou zde. Mně osobně to dalo hodně podnětů k zamyšlení i mnoho inspirace pro práci. Kdybych měl vypíchnout nějaké top momenty, tak nejvíce mě asi utkvěla myšlenka dokázat pracovat s emocemi klientů a obavy tipu "Co když?!" s empatií měnit na "Tak co?!".

Taky se mi líbil koncept přístupu ke zdrojům příjmu. Stejně jako v makroekonomii máme jako lidé 3 zdroje příjmu - práci, půdu, kapitál. Tedy pokud chceme vyšší příjmy, musíme tyto zdroje kultivovat a investovat do nich. Pokud investuji do vzdělání, sbírám zkušenosti, kompetence... pak rostou i mé příjmy z práce. Půda je myšlená jako nemovitosti, které generují příjem a pod Kapitál lze zařadit veškeré investiční nástroje, jako penzijní fondy, podílové fondy a jiné formy spoření. To je koncept, se kterým se dá určitě dobře pracovat při finančním plánování s klienty.

A jako poslední bych vyzdvihnul prezentaci Charlese Pohla z Dodge & Cox Worldwide Funds, který mě utvrdil ve správnosti dodržování pravidla Koupit a držet a v zaměření na hodnotový (Value) styl investování do akcií. Pro názornost přikládám jeden z grafů z jeho prezentace. Pro vysvětlení Buy-an-Hold jsou výnosy fondů při strategii koupit a držet, Actual Investors jsou skutečné výnosy investorů do těchto fondů. Rozdíl je cena za snahu načasovat trh. Výnosy jsou průměrné roční výnosy za všechny americké akciové podílové fondy od roku 1991 do roku 2013. Také je patrné, že pokud dokážete vybrat kvalitně spravovaný aktivně řízený hodnotový fond, můžete dlouhodobě překonat index.

DodgeCox