dub20

Martin Večerka: několik tipů z mé poradenské praxe

Napsal // Martin Večerka Kategorie // O investování

Před pár týdny jsem napsal článek, jak komunikovat s klienty v této „koronavirové“ době.

Nasdílel jsem v něm několik rad, jak se k této situaci postavit a chránit tak klientovo rozhodnutí, klid a portfolio. To, co jsem v minulém článku napsal, jsem i dělal.

Jak to v praxi dopadlo?

 

Klienti byli opravdu rádi za srozumitelné sdělení, jak se mají nyní zachovat. Portfolia jsem s nimi zhodnotil a rebalancoval, dle pravidel udržení a vyrovnání strategické alokace. Dále jsme se bavili o splnění cílů v jejich plánu, vzhledem k vlivům aktuální situace.

Popsal jsem jim v krátkosti možné budoucí scénáře a ujistil je, že ať už nastane jakýkoliv z nich, jsme na to připraveni. Všem jsem připomněl, že je nyní ideální možnost přidat prostředky do jejich portfolií a nakoupit tak za lepší ceny. Několik z mých klientů tuto možnost i využilo.

Co jsem nejčastěji odpovídal klientům?

Jeden z častých dotazů byl „pane Večerko, co se stane, pokud nám trhy ještě více propadnou? Nepřijdu tak o všechno?“ Nepřijdete o nic, pokud Vaše aktiva v tomto poklesu neprodáte. Nyní nám jen aktuálně poklesly na hodnotě, ale v čase se nám tato hodnota vrátí zpět. Pojďme je spíše nakoupit, to se přeci jeví jako daleko logičtější krok. „Dobrá, říkáte nakoupit, mám tedy vybrat i naši finanční rezervu a investovat ji například do akcií?“. Toto bych určitě nedoporučoval. Jak jsme se spolu bavili na začátku naší spolupráce, tak na prvním místě, co se týče Vašeho investičního plánu, je vytvořit si a udržet právě finanční rezervu ve výši 3–6měsíčních výdajů. S touto rezervou přeci nepočítáme do Vašich dlouhodobých investic. Držme se předem stanoveného plánu.

Další z častých dotazů zněl: „napadá mě nyní změnit moji strategickou alokaci a finanční plán, vzhledem k aktuální situaci, co Vy nato?“ Váš plán bych neměnil. V době, kdy jsme jej tvořili, jsme se o právě takových situacích bavili a toto je jen jedna z nich. Tím pádem vše odpovídá původnímu plánu a držme se jej.

V jaký scénář osobně věřím?

Určitě jste si sami všimli aktuálního dění na trzích. Jednou větou – viděli jsme velké a nepředvídatelné růsty i propady. To, co dříve trvalo několik týdnů i měsíců, se nám nyní dělo v několika málo dnech. Shlédl jsem několik videokonferencí a webinářů, vedených v mých očích kvalitními řečníky. Výsledek a názor, jak se budou trhy vyvíjet dále, byl naštěstí všude stejný a také naprosto přesný. Nikdo si netroufá cokoliv odhadovat. Proto je dobré počítat s jakoukoliv situací a být na ni připraven. Co jsem navnímal a neslo se všemi těmito videokonferencemi, bylo slovo diversifikace a dodržování investičního plánu a strategie. Sám se toho držím. Klientův majetek rozkládám do různých tříd aktiv a nesázím jen na jednu kartu. Je ideální, pokud tato různorodá aktiva mezi sebou hrají i pro klienta pozitivní hru zvanou „negativní korelace“. A hlavně, dodržuji klientův plán.

Jak nám to nyní jde?

Často slýchám, že je nyní daleko složitější prostředí pro práci. V komunitě VHI na to máme jiný názor, který shrnuje autentický komentář jednoho z mých kolegů: „vůbec si nyní nestěžuji. S klienty jsem rebalancoval portfolia, často jsme využili situace a přidali prostředky do portfolií. Pokud se podívám, o kolik mi pokleslo celkové AUM, tak si myslím, že jsem jej téměř dorovnal novými vklady. Práce a jednání zvládám daleko více, protože méně cestuji a pracuji převážně z domova/kanceláře. Řadu z těchto zkušeností budu používat i později, za standardní situace. Klienty, které jsem měl dlouhodobě „rozjednané“, jsem nyní opět oslovil a pokud byl v minulosti jejich důvod neinvestovat dlouhodobý rostoucí trend, tak nyní nastala jejich chvíle. Aktivně se ptám na doporučení a dostávám jej více než obvykle. Nyní klienti daleko lépe chápou souvislosti, pokud jim vysvětluji, že je dobré mít finanční plán a rezervy. Daleko více se nyní vzdělávám a v tomto mi pomáhá i spousta webinářů. Líbí se mi, jak někteří producenti urychlili vývoj on-line sjednávání“.

Netvrdím, že je vše pouze pozitivní a zalité sluncem. Je však mezi námi mnoho poradců, kteří se s touto situací dokázali poprat. Budu velmi rád, pokud se se mnou podělíte o Vaše myšlenky nebo otázky, které byste rádi prodiskutovali. Možná se Vám i něco skvělého povedlo. Pokusím se příští článek sestavit z vašich otázek a zkušeností.

Za vaše příspěvky předem děkuji, pište je prosím na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Ať se vám daří!

Martin Večerka, obchodní ředitel VHI