zář04

Když se trhy houpou, koukejte vpřed!

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

china-eu-800x400

Čína se díky dvoucifernému ekonomickému růstu během posledních 30 let stala 2. největší ekonomikou světa po Spojených státech amerických. Není divu, že tempo růstu narazilo na své hranice a není také divu, že vše, co se děje v Číně, nezůstává jen v Číně. Nezapomínejme však, že agresivní výprodeje jsou následovány silnými návraty. Držte se své dlouhodobé investiční strategie, zůstaňte klidní a nechte peníze pracovat. Události v Číně Vaše dlouhodobé cíle zřejmě nezměnily.

Čínské akcie se propadly o více než 15% od počátku roku a o více než 40% od svého maxima v dubnu 2015. Americký akciový index S&P 500 ztratil 5% a celosvětový MSCI World zaznamenal dokonce 10%-ní propad. Nezapomínejme, že americké akcie poslední tři roky rostly dvouciferným tempem a určité zaškobrtnutí je tedy nasnadě. Zejména když si uvědomíme, že k pětiprocentním výkyvům dochází běžně 2 až 3 krát do roka a v průměru jednou ročně trhy zaznamenají 10%-ní zhoupnutí.

 

Graf 1: iShares MSCI China

MSCIchina

Graf 2: iShares MSCI World

iShares MSCI world

 

Akcie během srpna spadly kvůli 3 hlavním obavám

  1. Pomalejší ekonomický růst v Číně – Čína je druhá největší ekonomika světa, ale vliv jejího pomalejšího růstu se projevuje zejména na rozvojové trhy a země produkující komodity. Pouze 5% amerického exportu jde do Číny a podobně je tomu i v Evropě, takže její vliv na vyspělé ekonomiky zřejmě nebude veliký.
  2. Nízké ceny ropy – Ceny ropy také v poslední době zaznamenávají pěkné poklesy a zřejmě v příštích obdobích zůstanou kolísavé, díky nižšímu růst poptávky a nejistot ohledně poměrně vysoce nastavených těžebních kvót. Znepokojení jsou zejména producenti ropy, ale nezapomínejme, že nízké ceny ropy jsou pozitivní pro mnohem větší skupinu spotřebitelů. Když totiž odjedou od benzínky s plnou nádrží, zbývá jim více peněz na utrácení. Proto vnímáme více než 50%-ní pokles cen od loňských maxim víceméně pozitivně pro ekonomický růst po celém světě.
  3. Obavy, že americký Fed může začít zvedat úrokové sazby – Zlepšující se americký ekonomický růst znamená, že Fed plánuje začít zvedat krátkodobé úrokové sazby. To má krátkodobě negativní vliv na trhy, ale dlouhodobě to znamená pro akcie dobrý signál, protože rostoucí sazby vyjadřují důvěru v znovunabytou sílu americké ekonomiky.

Tyto obavy se nerozplynou během krátké chvíle. To však nic nemění na tom, že věříme v dlouhodobý růst hodnoty firem, jejíž akcie prostřednictvím podílových fondů vlastníte. Navíc americká ekonomika pokračovala v růstu a jeho rychlost narostla o 3,7% v druhém čtvrtletí. V Evropě a zbytku vyspělých ekonomik se ekonomický růst také zlepšuje, i když velice pomalu. Nezaměstnanost klesá a spotřeba narůstá.

Věříme, že tržní výkyvy a negativní zprávy z médií vás mohou znepokojit. Je důležité vidět za vším tím šumem to podstatné, a to jsou vaše dlouhodobé cíle a podíly v kvalitních světových firmách, jejichž hodnota bude časem narůstat. To je proč doporučujeme vlastnit mix kvalitně spravovaných akciových a dluhopisových fondů, doplněný alternativními investicemi, jako jsou komoditní, realitní či hedgeové fondy. Je důležité, abyste rozuměli tomu, jak je vaše portfolio sestavené, a jakou roli hrají jednotlivé investice uvnitř. To vám pomůže zachovat důležitý klid a soustředit se na Vaše dlouhodobé cíle. A právě z dlouhodobé perspektivy mohou být nepříjemné poklesy skvělou možností koupit kvalitní investice za dobrou cenu. Většina portfoliomanažerů fondů si v těchto dnech libuje, že se po dlouhé době zase začaly objevovat zajímavé příležitosti.