srp13

2 návyky, které vašim klientům pomohou k bohatství

Napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování, O podnikání

složení investičního portfolia

V minulém příspěvku o mozkové reformě jsem psal o tom, že žádná důchodová reforma nic nevyřeší, pokud každý z nás nepřevezme stoprocentní zodpovědnost za svou vlastní budoucnost. Stejně tak věřím tomu, že jako finanční poradci k tomu můžeme výrazně pomoci, pokud sami převezmeme stoprocentní zodpovědnost za naše podnikání. Zcela zásadní je uvědomit si a neustále si připomínat, proč děláme, to co děláme. A teď nemyslím zisk. Zisk musí být výsledkem podnikání, ale nesmí být jeho smyslem. A v tom se liší dlouhodobě úspěšní poradci od všech ostatních. Vědí, proč dělají, co dělají, a říkají o tom svým klientům. Pokud je vaše poslání podobné tomu našemu – dávat lidem finanční svobodu, pomáhat jim budovat bohatství… pak učte lidi 2 jednoduché návyky, které jim pomohou dosáhnout nejen bohatství, ale i celkovou životní rovnováhu:

1) Zaplaťte nejprve sobě

Někteří lidé si pletou bohatství s tím, že si kupují drahá auta, značkové oblečení, chodí do vyhlášených restaurací. Chtějí na okolí, a možná i sami na sebe, působit jako bohatí. Chtějí udělat dojem a často se díky tomu propadnou do krysího závodu (tráví svůj život v práci, kterou nesnáší, aby si mohli kupovat věci, které nepotřebují – citace z filmu Klub rváčů). Místo aby peníze pracovali pro ně, pracují oni pro peníze. Možná takové lidi znáte, možná máte takové lidi mezi svými klienty. Zkuste se jich někdy zeptat „a kolik platíte sobě?“. Platit sobě neznamená jít na masáž, nebo si udělat radost novým autem. To neplatíte sobě ale masérovi nebo auto dealerovi. Platit sobě znamená mít peníze stále k dispozici. Budovat si skutečné bohatství. Smyslem být bohatý je mít možnost volby. Mít naprostou svobodu rozhodnout se, co budu dělat zítra, příští týden a příští rok. Jen si představte ten rozdíl. Představte si, že koukáte na luxusní auto za 2 miliony korun. A víte, že na účtu nic nemáte, nemůžete si ho dovolit. A tak si říkáte „k čemu takové auto, mně ta moje škodovka bohatě stačí“ a někde vzadu vás kouše, že na něj nemáte. Vědomí, že si ho nemůžu dovolit, protože na něj nemám je svazující. A teď si představte, že koukáte na stejné auto a víte, že na účtu máte 5 milionů. Dál budete klidně jezdit svou škodovkou, ale jasně víte, proč si ho nekoupíte. Vědomí, že si to můžu dovolit a nedovolím, je osvobozující. Ve známé knize, Váš soused je milionář, byste se dočetli, že většina milionářů v Americe kupuje ojetá auta, platí zanedbatelné daně z příjmů v poměru ke svému bohatství, vychovává děti, kteří o rodinném bohatství nevědí, dokud nejsou dospělí a především odmítají mega utrácivý životní styl, který je často s bohatými lidmi spojován.

Samozřejmě můžete namítnout: „Žiji jen jednou, tak si ten život chci užít. Proč bych celý život jen spořil a ty peníze si neužil?“ I to je samozřejmě pravda. Asi by bylo hloupé se celý život dřít a šetřit a ze svých peněz si nic neužít. Je proto třeba hledat rovnováhu. Staří Číňané, kteří vynalezli první papírové bankovky zhruba pře 3.000 lety, považují peníze za jednu z životních energií, které ovlivňují kvalitu našeho života. A každá energie by měla volně plynout. Pokud příliš utrácíme, nedej bože na dluh, pak nám energie peněz z našeho života uniká a náš život se vychyluje z rovnováhy. Pokud naopak chorobně šetříme a energii peněz nenecháme volně téct, pak se energie příliš hromadí a i to nás může vychýlit z životní rovnováhy. Jednoduché pravidlo říká, dávat na stranu 10% ze svého příjmu (více o tomto pravidlu v článku Jak na penzi ze svého). Dodržováním tohoto jednoduchého životního pravidla si vaši klienti mohou vyšlapat cestu k bohatství.

Jiný a možná přesnější způsob jak dostat do rovnováhy energii peněz vašich klientů je mít pro ně alespoň základní finanční plán. Tedy stanovit si s nimi a vyčíslit jejich dlouhodobé finanční cíle, jako měsíční příjem v důchodu nebo studia dětí, a na základě nich vypočítat částku, kterou by měli začít pravidelně odkládat, aby těchto cílů dosáhli. Na našich stránkách je ke stažení jednoduchá kalkulačka na spočítání cílů klienta. Pokud byste hledali sofistikovanější nástroj, kde můžete zohlednit naprosto vše, co se týká klientova finančního života, můžete zkusit použít naviplan, který je také ke stažení na našich stránkách. Ať použijete jakýkoliv nástroj, výsledkem vždy bude částka, kterou by klient měl zaplatit nejprve sám sobě. Zbytek peněz, ať libovolně utrácí.

2) Uspořené peníze investujte

To, že dávám peníze na stranu, ještě neznamená, že úspěšně buduji bohatství. Pokud uspořené peníze správně nepracují, zleniví a začnou ztrácet svou důležitou energii – kupní sílu. Kupní síla je ve své podstatě jediná hodnota peněz. Bohužel mnoho lidí se stále upíná na nominální hodnotu (tedy číslo napsané na bankovkách). Již v Talmudu – dávném židovském učení – se píše: „Každý člověk by měl rozdělit svoje peníze do tří částí a investovat jednu třetinu do půdy, jednu třetinu do obchodu a poslední držet v rezervě“. Podívám-li se na peníze z čínského pohledu energií Jin a Jang, dojdu k podobnému výsledku. Jin je podle definice klidná, pasivní energie, zatímco Jang je kreativní a aktivní energie. Hotovost, peníze v bankách, stavebních spořeních nebo státních dluhopisech, to vše jsou nástroje Jinové. Mají tedy klidnou, pasivní energii. Naopak Akcie jsou Jangové nástroje s velice aktivní a kreativní energii. Akcie jsou podíly ve společnostech a společnosti jsou živoucím organismem, kde se neustále něco vytváří, vyrábí, inovuje, investuje. Hodnota akcii v čase výrazně kolísá, ale toto kolísání je pro celkovou rovnováhu portfolia velice důležité. Podíváte-li se na rozdělení úspor českých domácností, zjistíte, že úspory jsou ve veliké nerovnováze (oproti úsporám v zahraničí) a téměř 90% úspor je v Jinových nástrojích. Pokud si lidé chtějí budovat dlouhodobě bohatství, musí dostat Jin a Jang svých úspor do rovnováhy. A my jako poradci musíme najít cesty, jak jim v tom pomoci.

Věřme si

Smyslem práce dobrého finančního poradce už dávno není porovnat produkty na trhu a vybrat ten nejlepší. Tuto funkci přebírají různé internetové portály. Naše práce se musí postupně dostat na úroveň práce lékařů. Dávné čínské učení Feng Sui vidí štěstí v životě v rovnováze 8 životních oblastí, z nichž jedna je právě peníze a bohatství. Tato oblast je stejně důležitá jako zdraví, nebo rodina. A stejně jako dobrý lékař by měl lidem pomáhat dostat do rovnováhy oblast zdraví, stejně tak my poradci bychom měli pomáhat lidem dostat do rovnováhy oblast bohatství. Naše práce je možná důležitější, než si myslíme a pokud k ní tak budeme přistupovat, dokážeme zásadně ovlivnit kvalitu života tisíců lidí.