lis03

Měli byste stále investovat do státních dluhopisů?

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Asset-Allocation-For-Young-Investors

Všichni víme, že od státních dluhopisů se v blízké budoucnosti očekávají velmi nízké výnosy a jejich citlivost na změny úrokových sazeb je vysoká. Dluhopisové trhy zažívaly jedny z nejlepších 30-ti až 40-ti letých býčích trhů v historii. S 10 letými americkými státními dluhopisy, jejichž úroky padaly z 15% na začátku 80. let až k dnešním 2%, přinášela tato investiční kategorie opatrně založeným investorům neobvykle vysoké výnosy. Velmi podobně tomu bylo i v případě českých státních dluhopisů, jejichž výnosům se díky padajícím sazbám od roku 1995 rovněž nebývale dařilo. NN fond českých dluhopisů vykazuje průměrnou roční výkonnost za posledních 20 let 5,25% p.a.

říj20

Aktivní nebo pasivní? Proč ne oba?

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

active-passive-signs 0

V posledních letech se na váze aktivně řízené fondy vs. pasivně řízené fondy převážil jazýček výrazně na stranu nízkonákladových pasivně řízených ETF fondů. Vyplývá to zejména z dat z amerického trhu, kde v posledních letech dochází k silnému přesunu aktiv investorů z aktivně řízených fondů do pasivních ETF. Důvodů je hned několik – nízká nákladovost, vysoká transparentnost a vysoká efektivita trhů, která aktivním manažerům snižuje pravděpodobnost dosáhnout tzv. alfy. Tedy vyššího výnosu při stejném riziku.

srp14

Padající dolar a měnově zajištěné fondy

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

dolar koruna

Hodnota indexu světových akcií MSCI world dosahuje historických maxim. Od začátku roku připsal index téměř +12% vyjádřeno v amerických dolarech. Přesto může být český investor ve stejném období ve ztrátě – 2,5%. Proč je tomu tak? Americký dolar stačil od počátku roku vůči koruně ztratit přes 14%.

 

dub19

9 nových pozic v indexu Morningstar Wide Moat Focus

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

wide moat

Pokud jste klientem placeného investičního poradenství jednoho z poradců VHI, může být součástí vašeho akciového portfolia i ETF s názvem VanEck Morningstar Wide Moat Focus Index ETF. V březnu se v Morningstar Wide Moat Focus Indexu vyměnilo 9 akciových pozic.

dub03

Návrat měnového rizika

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

1490892665-ceskakoruna

V pátek 1. dubna skončil tzv. tvrdý kurzový závazek České národní banky. Od této chvíle může centrální banka kdykoliv ukončit intervence proti české koruně, což pro většinu českých investorů držících podílové fondy v eurech, dolarech nebo jiných cizích měnách znamená, že hodnota jejich investice může poklesnout díky poklesu kurzu dané měny vůči koruně. Možná i Vás trápí otázka, co s tím?

úno13

Martin Večerka se stává novým obchodním ředitelem VHI

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // Ostatní

Martin Večerka

 

O člověku, který by se ve VHI staral o vyhledávání, výběr a zapracování nových poradců a partnerů jsem přemýšlel od té doby, co jsme založili VHI. Na konci minulého roku jsem cítil, že nazrál správný čas, tuhle myšlenku realizovat. Jednak proto, že si chci uvolnit ruce a věnovat se více vedení firmy a jednak proto, že tato pozice si zaslouží více talentu a pozornosti, než dokáži sám nabídnout.

pro23

PF 2017

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // Ostatní

PF2017 VHI

Základní motivací všeho živého je touha růst. Každá rostlinka, každá buňka v našem těle mají v sobě zákódovánu touhu po růstu, bez které by ztratily smysl existence a zanikly.

Buďte o Vánocích i v celém roce 2017 ve spojení se svými skutečnými touhami a rosťte! 

lis02

Proč "placené" investiční poradenství neznamená "dražší"

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Investment-Management-Fees

Většina finančních poradců v České republice se dnes prezentuje kvalitním poradenstvím zdarma. Placené poradenství se proto může zdát na první dojem jako drahé, nebo nevýhodné. Opak je však pravdou.

zář23

Riziko Neinvestování

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Templeton-4 nejnebezpečnější slova 2Myslíte si, že akcie jsou příliš vysoko a úrokové sazby příliš nízko? Nebo jste nervózní z vysoké kolísavosti trhu nebo z výsledků listopadových voleb v USA? Možná vám přijde, že investovat teď je příliš riskantní, ale krátkodobé riziko investování je zpravidla jednoduché přeceňovat. Zkuste zvážit riziko, které podstupujete tím, že neinvestujete – že nedosáhnete svých dlouhodobých cílů.

srp17

Jak vnímáte trhy, když si dávají pauzu?

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

prestavka-1932-1000d-H019162-191922

Nejste spokojení s nízkými výnosy vašich investic za posledních jeden a půl roku? Máte chuť investování vzdát nebo své investice změnit? Než to uděláte, zastavte se – v minulosti tržní pauzy pomáhaly akciím se nadechnout a většinou byly následovány roky s nadprůměrnými výnosy.

čen24

BREXIT - neopouštějte své portfolio!

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

Warren-buffet emoce menší

Jak se dalo čekat, Brexit rozkolísal trhy. Britské akcie z indexu FTSE od včerejška poklesly o 8%, Libra vůči koruně téměř o 5% a poklesy zaznamenaly i další světové akciové trhy. Naproti tomu zlato vyrostlo o 5%, americký dolar posílil vůči české koruně o 2,3% a rostly i ceny státních dluhopisů. Možná si kladete otázku, jaký vliv bude mít odchod Velké Británie z Evropské Unie na mé dlouhodobé investice. A možná vás napadá, zda by se změna složení Evropské Unie měla promítnout do změny složení vašeho investičního portfolia.

kvě31

Investiční poradenství má před sebou velkou budoucnost

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O podnikání

Struktura příjmu poradců v USA

95 % všech příjmů amerických finančních poradců plyne z investičních produktů a služeb. Příjmy z životního a invalidního pojištění tvoří jen 5 % celkového koláče. V Česku jsou tyto poměry spíše obrácené. Proč je tomu tak, který segment má u nás budoucnost a jak nezmeškat vlak jsme probírali s Petrem Fejtkem z časopisu Profi poradenství & finance. (Článek vyšel v květnovém čísle).

kvě18

Morningstar Investiční konference v Londýně

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // Ostatní

VHI Morningstar konference

10. a 11. května se konala v Londýně asi nejlepší vzdělávací akce pro nezávislé investiční poradce v Evropě. 2 dny nabité přednáškami od světových špiček v oboru investic. Vždycky jsem snil o tom, že bych se na tuhle akci chtěl podíval a letos se to stalo skutečností. Spolu s 3 Honzama, Tomášem a Richardem jsme vyrazili na již 10. investiční konferenci pořádanou společností Morningstar.

led13

Vyhněte se emocionálním investičním rozhodnutím

napsal // Viktor Hostinský Kategorie // O investování

strach z investování

Pokud jste zaznamenali „zprávy z trhů“ v posledním týdnů, zřejmě jste se nevyhnuli myšlenkám na Vaše investice. Čínské akcie jsou od začátku roku 9% v poklesu a světové akcie 5%. Většině investorů se v takovou chvíli začnou honit hlavou obavy o své peníze a často jim jejich mysl ovládaná strachem začne nabízet všemožné negativní scénáře. V tom všem je podporují média, která svými titulky v lidech strach přiživují.

<<  1 [23 4 5 6  >>